Vanliga frågor

 

Vad ska jag ta med mig till katten?

Mat tar varje ägare själv med sig så katten slipper tvärt foderbyte.

På helgerna blir det ofta en liten portion av något extra gott. Vill man ta med godis som katten gillar så går det jättebra, annars finns här flera olika sorter för katten att välja på.

Är katten allergisk eller man inte vill att den ska äta vissa saker så fyller man i det i formuläret ni får mejlat till er vid bokning.

En filt, favoritbädd, kudde eller annat som har lite hemmalukt är att rekommendera. Även om katten inte använder den så är det tryggt med sina egna dofter i en främmande miljö.

Kattlåda, sand, mat- och vattenskålar och klösträd finns här.

Här finns också filtar i mängder om det behövs.

 

Vad händer om min katt blir sjuk?

Jag försöker alltid få tag på ägaren först, i andra hand den ni valt som kontaktperson. En kontaktperson är obligatoriskt.

Är det mycket akut kommer katten i första hand och körs då direkt till veterinär, väl där försöker jag nå er.

Det kan ibland vara väldigt långa väntetider hos veterinären, framförallt när det är jourtid, då måste ägaren eller kontaktpersonen komma och avlösa mig eftersom jag behöver ta hand om de övriga gästerna på hotellet.

Det är därför mycket viktigt att ni har en kontaktperson som ni litar på, som är lätt att nå och som kan ställa upp med kort varsel om det skulle behövas.

Ersättning för resekostnader i samband med veterinärbesök betalas av ägaren, liksom alla kostnader som uppkommer i samband med veterinärbesöket. Detta godkänner ni när ni undertecknar inackorderingsavtalet vid incheckning.

Detta är också anledningen till att katten ska vara försäkrad, veterinärkostnader kan snabbt komma upp i stora summor.

 

Varför måste jag ge min katt medel mot ohyra om den får vistas ute?

(Gäller även katter som får gå ut i sele)

Det är väldigt lätt att missa någon liten objuden gäst om man bara kollar igenom kattens päls.

Skulle jag få in ohyra på hotellet så innebär det en massa extra arbete. Alla katterna i huset måste behandlas och ägarna kontaktas, alla rum får saneras noggrant och katten med ohyra får sättas i karantän.

Kostnaderna för detta får ägaren stå för.

 

Min katt verkar lite snuvig/ nyser lite/ har diarré kan jag lämna ändå?

Nej, absolut inte!

Det kan tex vara en släng av kattsnuva, trots att katten är vaccinerad kan den bli smittad. Symtomen blir lindrigare men risken finns att den smittar andra katter här på hotellet.

Här kan ju bo både känsliga och gamla individer som kan bli mycket dåliga trots att de är vaccinerade.

Diarré kan bero på flera saker, vissa helt ofarliga för andra katter och andra smittsamma och svåra att sanera bort som tex Giardia.

Får jag in någon smitta på hotellet måste jag skicka hem alla katter och stänga för total sanering. Det innebär avbruten semester för övriga kattägare och att jag blir utan inkomst en tid framöver.

Jag tar mig därför rätten att neka incheckning av katter som visar något tecken på sjukdom!

 

Min katt är inte vaccinerad, räcker det med en dos?

Nej, den måste minst vara grundvaccinerad vilket innebär att den måste ha fått de två första doserna.

Mellan dos ett och två ska det gå cirka fyra veckor och incheckning får ske tidigast två veckor efter sista vaccinationstillfället. Man måste alltså vara ute i väldigt god tid.

Därefter ska vaccinationen göras en gång per år, kattsnuva (calici- och herpesvirus) varje år och kattpest (kattens parvovirus) vart tredje år.

Man kan ha fått andra rekommendationer på vaccinationsintervall hos veterinären, men smittrycket är högre när flera katter från olika hushåll ska samsas under samma tak än i hemmiljö så därför har de flesta katthotell krav på årlig vaccinering.

 

Vad gör du för att minska smittspridning mellan katterna?

Förutom krav på årlig vaccination, att katten är frisk, behandlad mot ohyra och avmaskad om det var länge sedan, så har jag även rutiner här på hotellet för att i så stor utsträckning som möjligt skydda din katt.

Händerna spritas noga när jag lämnar ett rum för att gå in i nästa.

Inne på varje rum finns egen sopborste med skyffel och egen spade till toalådan. Toalådan töms flera gånger per dag.

Leksaker som jag tillhandahåller tvättas och saneras noggrant med Virkon om de lämnar rummet. 

Rummen städas regelbundet under vistelsen och mattor och filtar skakas av utomhus varje dag.

Mellan rummen och utegårdardarna finns dubbla nät för att undvika noskontakt.

När katten åker hem städas rummet noggrant med Virkon. Alla textilier tvättas på 60 grader, det som inte kan stoppas i tvättmaskinen tex vissa bäddar och klösträden sprayas med Virkon. Mat- och vattenskålar diskas och desinficeras.

Toalådan töms och sanden slängs. Låda, borste, skyffel och toaspade tvättas och saneras med Virkon.

Även utegården sprayas över med Virkon på alla ytor.

Virkon är ett effektivt, biologiskt nedbrytbart desinfektionsmedel som tar död på de flesta kända bakterier, virus, svampar och sporer. Det är helt ofarligt för katten.

 

 

                                                                   

 

Välkommen

till

Lilla Katthotellet

 

Facebook